Není česnek jako česnek
Česnek je největší dar přírodní medicíny, to je zcela bez debat. Někdy se mu také přezdívá přírodní antibiotikum. Má silné antibakteriální a antivirové účinky. S obsahem 400 zdraví prospěšných látek vám pomůže snížit únavu, podpořit metabolismus, snížit krevní tlak a vyživit mozek. Doporučené denní dávkování je jeden stroužek denně, nejlépe za syrova. Zkombinovat ho můžete například s medem, aby výsledná chuť byla snesitelnější.
Bohužel tuzemská produkce česneku je velmi malá. Proto se k nám dovážejí nejčastěji z Číny, Španělska, Francie, ale třeba i Polska.
Jak v obchodech poznáte ten český od dováženého?
Tuzemský česnek má výraznější, ostrou chuť, pronikavou vůni a vyšší štiplavost. Představte si situaci: právě jste došli k sortimentu ovoce a zeleniny a stojíte nad bedýnkou s česneky. Jako první ho vezměte do ruky a palici si osahejte. Měla by být pevná a nerozpadat se. Česnek cestovatel lehce rozlomíte, jelikož má méně slupek.
Dále se zaměřte na počet stroužků. Český česnek jich má 5-7, kdežto dovážený více. Další smysl, který využijete je čich. Český česnek by vás měl až zaštípat do nosu. Další poznávací znamení je vzhled. Čínský česnek je hezky opracován a vlastně všechny vypadají stejně. Tuzemský česnek je každý jiný, nenajdete dvě stejné palice.
Pozor! Nenechte se zmást česneky paličáky. I to nemusí zaručovat, že pochází z českých polí. Většinou jsou to paličáky dovážené ze Španělska. Poznáte je tak, že mají hodně volných slupek a fialovou kresbu.
Najděte si svého farmáře
Jak vidíte, sehnat český česnek není snadné. Proto se vyplatí navštěvovat farmářské trhy nebo ideálně najít si svého vlastního pěstitele, kde budete mít jistotu.
Správné skladování
Česneku nesvědčí přímé slunce a vlhko. Nejlépe mu bude ve spižírně v papírové krabici. Skladovat ho v lednici je častá chyba, kvůli které začne rychle hnít. Jakmile ho načnete spotřebujte ho do 10 dnů.