Každý zahradník rád čas od času oživí svou zahradu nějakým novým zajímavým stromem. Klasické ovocné dřeviny zná každý z nás, ale co taková zapomenutá oskeruše nebo moruše.
Oskeruše – tento zapomenutý druh ovocného stromu nejdeme na v Českém středohoří, Jihovýchodě Moravy a na Slovácku. Oskeruše patří ve volné přírodě mezi ohrožené druhy dřevin. Roste ve výškách od 150 do 500 m.n.m. Dává přednost málo vlhkým stanovištím bohatým na živiny.
Oskeruše jsou odolné proti exhalacím a smogu. Pěstovat ji můžete ve velkých městech se znečištěným ovzduším. Zajímavé je, že se dožívají 300-500 let. Kvetou od června do května po dobu 14 dní. Plody jsou 1,5 až 3 centimetry velké. Plody můžete konzumovat bez tepelné úpravy. Jsou šťavnaté a sladkokyselé. Pro vysoký obsah tříslovin jsou mírně trpké. Z plodů můžete vyrobit marmeládu, kompoty nebo víno. Nejčastěji se však používají k výrobě pálenky.
Vzdát ovocných stromů se nemusíte ani v okrasné zahradě. Můžete si vysadit netradiční okrasné jabloně. Zahradu zdobí po celý rok. Na jaře jsou obalené květy, které přilákají opylovače. Květy jsou v létě bílé a ž po růžovočervenou barvu, tak jako u klasických jabloní. Plody jsou sice velmi malé, ale některé dokonce velmi chutné. U mnoha odrůd vydrží plody celou zimu a slouží jako přírodní krmítko pro ptáky. Některé z okrasných jabloní mají velmi výrazné zlatavé listy.
Stejně zapomenuté jako oskeruše jsou moruše. Mají krásně zelené listy velké množství zdravých plodů. Rozlišujeme je podle barvy na bílé a černé.
Kultivary hodící se do zahrad seženete ve formě keřové nebo s kulovitou korunou. Plody moruší najdou stejné uplatnění jako plody oskeruší.
Plody moruší mají velké množství vitamínu C, E a B, železa a velké množství minerálních látek. Moruše je nutné zkonzumovat rychle, jinak se velmi rychle zkazí.